Veteran car

MRP voor de automotive industrie

Geplaatst op

Ontdek hoe de auto-industrie kan profiteren van het gebruik van ERP-software met geïntegreerde MRP-functies en tijdregistratie.

De auto-industrie ondergaat momenteel veranderingen. Aan de ene kant zetten wereldwijde crises en uitdagingen vraagtekens bij de duurzaamheid van moderne toeleveringsketens. Materiaaltekorten en leveringsknelpunten zijn het gevolg. Aan de andere kant is de trend in de richting van e-mobiliteit. Veel grote autofabrikanten zijn al in de race voor de toekomst van de moderne mobiliteit. Met het oog op deze nieuwe uitdagingen is het daarom des te belangrijker dat autofabrikanten kunnen vertrouwen op softwarematige ondersteuning. ERP en MRP spelen hierin een bijzonder belangrijke rol.

Planning van bedrijfsmiddelen

“ERP” is de afkorting voor Enterprise Resource Planning; Duitse business resource planning. Dit is de fundamentele taak van elk bedrijf om zijn eigen middelen zo doelgericht mogelijk in te zetten. Enerzijds moeten de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk worden ingezet. Aan de andere kant moeten vereiste processen en taken met zo min mogelijk middelen worden beheerst zonder in te boeten aan kwaliteit of het resultaat.

De MRP

De drie letters “MRP” staan voor Material Requirements Planning. Het wordt vaak toegewezen aan productieplanning en -controle (PPS).  Dit is een van de belangrijkste modules van moderne ERP-software voor bedrijven in de maakindustrie. Daaronder vallen ook autofabrikanten. Concreet kunnen deze worden toegewezen aan discrete productie. In tegenstelling tot procesproductie worden hier telbare eenheden en onderdelenlijsten gebruikt.

ERP voor automotive

Hieronder willen we enkele belangrijke functies van ERP software voor de auto-industrie bekijken. Dit is echter slechts een overzicht. Er wordt geen aanspraak gemaakt op volledigheid. Bij het zoeken naar een geschikt systeem moeten autofabrikanten er ook rekening mee houden dat elk bedrijf uiteindelijk wordt gekenmerkt door individuele processen. Zo kunnen de eisen voor een geschikt systeem ook binnen dezelfde branche van bedrijf tot bedrijf verschillen.

Urenregistratie

Een urenregistratie systeem speelt een belangrijke rol bij bedrijven in verschillende industrieën. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer werknemers hun factureerbare werkuren voor de week of maand in een systeem invoeren. In het tijdperk van digitale transformatie is dit volledig geautomatiseerd aan de softwarekant. Medewerkers stempelen zichzelf aan het begin van de dienst op hun kaart. Met het einde van de dienst wordt dit proces herhaald. De werktijd wordt automatisch overgeboekt naar de arbeidstijdenrekening van de betreffende werknemer.

CRM en xRM

Daarnaast moeten ERP-systemen voor de auto-industrie worden gekoppeld aan een CRM-systeem. Dit is een softwareoplossing waarmee alle klantrelatieprocessen centraal kunnen worden beheerd. De huidige CRM-systemen ondersteunen niet alleen relaties met klanten, maar ook met andere externe partijen, zoals leveranciers. Dit wordt ook wel Extended Relationship Management (xRM) genoemd. Omdat autofabrikanten meestal deel uitmaken van lange toeleveringsketens die zich op mondiaal niveau uitstrekken, is correspondentie met andere schakels in de toeleveringsketen van groot belang. Dit is de enige manier om potentiële problemen met supply chain management, zoals het zweepeffect, specifiek te voorkomen. CRM-systemen maken real-time correspondentie mogelijk. Electronic Data Interchange (EDI) speelt hier ook een belangrijke rol.

Naast deze functies kunnen autofabrikanten ook profiteren van vele andere ERP-functies.

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je meer weten over alles wat te maken heeft met je passie: de bolide van je dromen die je hebt of nog gaat kopen? We´ll hook you up with some great content!

Contactgegevens

Via info @ veterancar.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden